Novi Sad
05.06.2014.
19:34
Više od 160 Futožana okupilo prisustvovalo je večeras zboru u Futogu gde su se prisutni izjasnili protiv izgradnje novih baznih stanica mobilne telefonije, kao i za uklanjanje postojećih.
  • 2014

    07.06.2014 12:11
    Joooj!
    Svaka do sada potpisana peticija na nivou Grada, a bilo ih je, istog je sadržaja, samo naziv nezadovoljne MZ različit. Uleteli zeleni medj raju, navukli ih na neki sitan interes, i realizuje svoj projekat za koji su već dobili sredstva pa ih sada valja pravdati. To se desiloi u Futogu, od najavljenih hiljadu potpisnika doslo tek stotinjak, predstavnik nezadovoljnih gradjana u jednom dahu pročitao zahtev, ne tražeći da se prisutnima obrati i neko iz struke,tražio da se o zahtevu glasa. Predstavnici Saveta MZ poštujući zahteve svojih gradjana tako i učinili. Struka pametna, videla da je to već vidjeni scenario sa drugih zborova gradjana, otišli. Gradnju bazne stanice za koju postoji gradjevinska dozvola , niko ne može zaustaviti. Da li će biti pušten signal moglo bi da zavisi od dobre volje operatera. E onda operater zaustavi signal i na drugim baznim stanicama u Futogu, "njegov dućan, njegova roba, prodaje je kada hoće", eto sada peticije sa deset hiljada potpisa, vratite nas medj sivilizovan svet. Roditelji prete ispisivanjem dece iz škole, a svako svom detetu obezbedio mobilni, ako ne od besa ono iz potrebe, naj lakša i naj brža komunikacija sa detetom. Pa činjenica je da se danas deca čuvaju, vaspitavaju i kontrolišu upravo preko bežičnog sistema zvanog mobilna telefonija ili ti internet. ZELENI ZELENI, LEPO JE ŠTO BRINETE O PLANETI ZEMLJI, AJDE SADA U PAUZI DO SLEDEĆEG PROTESTA SVI U OBENOVAC, TAMO JE PRAVA EKOLOŠKA KATASTROFA. Futožani, bojim se biće "žleli ste dobićete", onda se obratite kolovodjama ovog cirkusa.
  • 06.06.2014 21:18
    Dozvola
    U zemlji Srbiji kad nešto hoćeš da garadiš moraš imati građevinsku dozvolu.
    Ako si je dobio od Grada i napravio to što si naumio,po projektnoj dokumentaciji!!! Onda nema šanse da ti to neko sruši. Ili da plati troškove te zajebancije izmeštanje isl.
  • miki_ns

    06.06.2014 12:18
    @Marko

    Mobilni telefon prilagodjava iylaynu snagu svog internog predajnika (naravnou okvirima u kojima to može). Najjače zračenje mobilnog je u momentu kada pokušava da inicira vezu, pa se preporučuje da se telefon prisloni na glavu tek nakon što je inicijalna sekvenca biranja završena (jer je handshaking sa baznom stanicom tada već obavljen i kanal veze uspostavljen). Snaga nakon tog inicijalnog perioda se smanjuje (a to se vrlo lako registruje i na elektronskim uređajima koji zuje i pucketaju u momentu kada vam stiže poziv, ili kada inicira poziv). Ako je signal jako slab, normalno da će telefon pojačati svoj signal (koliko može), a u okruženjima sa stabilnim dignalom radi na manjoj snazi (prosto da bi baterije duže trajale). E sad, jedini potencijalno štetan efekat mobilnog telefona, i jedini efekat koji je zasada zaista i registrovan (ne kažem da je nužno štetan) je lokalno zagrevanje tkiva. I da signal je dovoljno jak da izaziva lokalno zagrevanje moždane mase (kod odraslih oko 0.3 stepena). Kod dece efekat može biti veći iz nekoliko razloga: kosti lobanje su tanje i manja količina radio talasa se u njima apsorbuje, deca su mnogo pre nas (tj. u svom mlađem dobu) počela da koriste mobilne, pa je kumulativni efekat možda veći. Sve u svemu tačne procene rizika biće moguće kada prođe više vremena od masovne upotrebe. Dobra strana je što svi mobilni telefoni imaju slabije primopredajnike od starih, prosto jer se računa da su mreže stabilnije pa nije potrebna veća snaga za održavanje veze (primer sa starim Nokia telefonima ste na kraju Novog Sad bez problema skidali signal Vip HR, THT Hr, nijedan novi to nije u stanju! A i mreže su prešle na mikrocelularnu arhitekturu gde se pravi gusta mreža sa mnogo baznih stanica MALE snage. A ovi sad hoće da ih skidaju, pa srećno.
  • fvdfv

    06.06.2014 10:54
    vdfv
    vdfvdf
  • v

    06.06.2014 10:04
    @W
    Skinuo bih im sve antene, pa posle neka se češu ili dovikuju k'o nekad... Na krovu pošte silne antene, ispod kancelarije direktora koji su glupi i ne znaju za "zračenje", a masa futožana od kojih većina jedva ima osnovnu školu zna sve tajne fizike i medicine.

    baš međedi znaju za nauku!
  • 06.06.2014 09:34
    Kakvi primitivci.
  • Marko

    06.06.2014 09:22
    @miki_ns
    Nije tacno! Nemojte sad jos vise da ih potpaljujete.... Nece mobilni zraciti vise.... Isto tako nemojte koristiti izraz "przenje".. Da, dolazi do zagrevanja dok koristite mobilni, ali je to zagrevanje na jednom malom delu koze (elektroni se zbog elektromagnetnih talasa pobude) ali to zagrevanje je manje i od zagrevanja do kojeg dolazi kada izadjete na sunce i nasa koza moze sasvim lepo da resi taj problem preko cirkulacije.... Nemojte da jos dizemo paniku...
  • elektro

    06.06.2014 08:32
    @Remorker

    Ne mogu da razaznam jel ovo trolovanje ili ozbiljno :)
  • postman

    06.06.2014 07:39
    Jos da dodam...
    ...Glupost je neunistiva !!!!
  • miki_ns

    06.06.2014 07:12
    Samo mala dopuna, neko reče zračenje mobilnog telefona je uvek isto - nije - zračenje mobilnog telefona (koji je pri korišćenju mobilne telefonije zapravo uređaj koji isporučuje najveću količinu radio-zračenja telu) je tim veće što je telefon dalje od bazne stanice - prosto zato što telefon pokušava da pojača svoj odlazni signal (u opsegu u kome to može) kako bi održao vezu. Pa kad uklone sve bazne stanice ima da im telefoni samo tako "prže" glave, a i baterije. Primarni fiziološki efekat mobilnog telefona je lokalno zagrevanje moždane mase - kod dece jače izraženo zbog tanke lobanje, pa samim tim veći deo mikrotalasnog zračenja prodire do moždane mase. Kratkotrajno telefoniranje i nije neki problem, ali dugotrajno verovatno jeste - a zna se da na telefonima najčešće dugo telefoniraju deca. Tako da su od sve brige za dečije zdravlje obezbedili idealne uslove da se deca dobrano "prže" od sopstvenih mobilnih telefona, koje im - naravno - neće oduzeti. A to što im mobilni kod glave zrači daleko više nego bazna stanica na 27 metara visine, to nikom ništa. Baš su se vidim informisali pre ove budalaštine. BTW zračenje bazne stanice je verovatno kumulativno opasno ako vam je jedna od "latica" direktno usmerena na životni prostor, pa bi joj bili stalno izloženi, ali niko ne montira baznu stanicu na toj visini da nekom direktno "gađa" u prozore na 2-3 m udaljenosti.
  • 06.06.2014 07:07
    Odma skidajte i saljite za Beograd
    A u gradu stavljaju i nepitaju, postavljaju neke bele keramicke rebraste neindetifikovane sprave na bandere na oko 4-5 metara ko zna sta je ono nisu kamere ali ko zna sta je 3 u 1 ,kamera,mob. signal,prisluskivac,i jos zraci
    PS: obican stampac fotokopir i sve sto u sebi sadrzi te ketridze su cancer cisti, a o radijaciji od tih antena isto dosta su nas zalivali uranijumom.
    postavite vi to lepo u beograd pa ako uhvatimo signal uhvatimo ionako je centrala tamo od para pa do lekova i obuce i odece da se razumemo, mi smo sirotinja mali grad . varos,
  • Nebojša

    06.06.2014 06:58
    E
    Pa bolje da su se izjasnili protiv novih fašističnih naziva ulica!
    To ih ne tangira izgleda.
  • Milan

    06.06.2014 06:45
    Napraviti rezervate
    Nije mi jasno zašto se ljudi naseljavaju u gradove (i predgrađa) ako im nešto smeta. Pola Srbije je prazno, a krajevi su prelepi, brdašca, livade, šume, izvori... Nema mobilnog, nema ni fiksnog, negde nema ni struje, čista ekologija. Za cenu prosečne kuće u Futogu može da se kupi celo imanje.
  • 06.06.2014 06:30
    Ti repetitori mobile telefonije nice po Srbiji kao pecurke.Niti ima regulative niti kazne,niti studije o stetnom zracenju.Sve divlje kao u divljem drustvu.A da zrace to nema sumnje.Zato bravo roditelji !
  • w

    06.06.2014 06:11
    Skinuo bih im sve antene, pa posle neka se češu ili dovikuju k'o nekad... Na krovu pošte silne antene, ispod kancelarije direktora koji su glupi i ne znaju za "zračenje", a masa futožana od kojih većina jedva ima osnovnu školu zna sve tajne fizike i medicine.
  • Kovač

    06.06.2014 05:52
    Milorad
    uklonićemo ih svveeeeee,svvveeeee vraćamo se na fiksnu telefoniju
  • bla bla

    06.06.2014 05:42
    Dragi Futožani,
    imate imate 4 bazne stanice crveno bele(njih lako uočavate ili znate šta je ) i 3 bazne ankerisane na krovove kuca (stara Mlina 2 kom i vatrogasni dom)pitam se sta bi ste da izmeštate.
    2 antene se nalaze isto udaljene od škole Desanka Maksimović,tik uz Poljoprivrednu školu i sve su u naseljenom delu.Biseri
  • 06.06.2014 05:39
    minusasi....
    mozete pisati o kakvim god "merenjima" stetnosti hocete. Svim podacima, brojkama, formulama esejima doktoratima kojim raspolazete, vecina od vas ni ne razume. Cast izuzetcima. Verujem da i ti IZUZETCI ne gladni para i koji od kojekakvih repetitora i spejs satlova po bastama nemaju korist, sigurno nece reci da je pomenuti iz naslova zdrav i da nema ama bas nikakvog stetnog uticaja. No, da skratim....podrska! Potpuna!
  • Zemo

    06.06.2014 04:34
    a to je u stvari taj harp što nam umalo ne dođe glave... Ista priča po svim selima, svima krivo što nisu baš u njihovom dvorištu stavili pa da kaplje mesečno 500€ "nit oro nit kopo"... Treba im lepo svima ukinuti mobilne pa nek hvataju signal iz hrvatske, ccc
  • Vedran

    06.06.2014 01:20
    E, sulude li peticije...
    E, odlično. Baš bih voleo da se uklone sve bazne stanice mobilne telefonije iz Futoga. Posle jedno mesec dana garantujem da bi se pravila peticija u Futogu da se tuku tih 160 ili 500 stanovnika Futoga koji su potpisali ovu ovde peticiju, jer u Futogu ne bi bilo signala za mobilni. Bazna stanica je na visini od 27 metara, dakle ona nikako ne može direktno nepovoljno da utiče na bilo čije zdravlje, a što se zračenja tiče, ono je, kad prislonimo mobilni telefon na uvo, jednako bez obzira na kojoj se udaljenosti od bazne stanice nalazimo... Tako da će ti roditelji koji bi da se iseljavaju iz Futoga u stvari trebalo da se isele negde u brda Stare planine, ako neće da njihova deca budu "ozračena". Zašto toj deci onda kupuju mobilne telefone? Ili su možda došli do nekih zdravstvenih podataka koje mi, obični smrtnici, nemamo? U tom slučaju, treba ih direktno predložiti za Nobelovu nagradu za medicinu, svih 160 ili 500, koliko ih je već... Znači, peticija koja odiše neznanjem. Skupili se njih 160 ili 500 koji čitaju Treće oko i zovu na telefon Milana Tarota. Sva je sreća da MZ Futog nema ingerencije da zabrani ili ukloni baznu stanicu... Ali ko zna, možda ova peticija i "prođe" u gradu, ni to me ne bi mnogo začudilo...

    Neka građani Futoga odu na Sajlovo, da malo vide šta znači kada nema bazne stanice u bližoj okolini... Na Sajlovu ljudi bukvalno mole da im se postavi nešto ovakvo, jer im se veza u pola razgovora gubi, ako je uopšte i uspostave...
  • vasilije

    06.06.2014 00:39
    Haarp
    Zeme se plase svega sto podseca na haarp. :))
  • 05.06.2014 22:58
    Kazu da je zracenje dobro za reumatske bolove.
  • :)

    05.06.2014 21:56
    Ma jeste,...
    Većina tih roditelja ima po dva telefona i pritom njihova deca i u vrtiću i u školi takođe imaju mobilne telefone,.
    To nije problem, jel?
  • mimi

    05.06.2014 21:54
    Nije repetitor nego
    Bazna stanica
  • 05.06.2014 21:46
    Najbolje da operateri ostave Futog bez pokrića mobilnim signalom.
    Pa kada se budu žalili da nemaju signal, onda im kažu da su sami tome krivi...

    Kako ljudi bomabaju za ta zračenja...
    Pa sama svetolost je elektromagnetno zračenje, pa zašto se onda ne čuvaju i svetlosti?
  • mimi

    05.06.2014 21:41
    Tehnika
    Antene mogu da dobace od 500m do 1000m. Zrace samo ispred sebe. Jedna antena moze da istovremeno opsluzi oko 30 korisnika. Mobilni telefon takodje zraci dok vi pricate. To je kao toki-voki. Sto je telefon dalje od bazne stanice to je vece njegovo zracenje.

    Antene, kablovi i stubovi su zaista veliki i ruzni i deluju zastrasujuce. Granice dozvoljenih zracenja mogu biti sporne (aflatoksin u mleku). Mozda su vec sada svi futozani zadovoljni postojecim mobilnim operaterima i ne treba im novi (mada konkurencija obara cenu).Ili im jednostavno ne trebaju usluge mobilne telefonije, sto je takodje legalno pravo.


    Osim toga kucni bezicni telefon ili Wi-fi zrace na slicnoj frekvenciji kao i mobilni.
  • Martin

    05.06.2014 21:28
    Samo da pitam...
    A da se okupite protiv novih četničkih imena ulica?
  • Remorker

    05.06.2014 21:17
    Tako je!
    Poskidati sve repetitore u i u okolini Futoga. Ne dozvoliti postavljanje novih. Treba se boriti svim silama protiv pomahnitalog razvoja mobilne telefonije i svih oblika zapadnjackog uticaja, na miran i dostojanstven zivot.
    Buducnos ove zemlje je u zicama! Samo fixni telefon i tacka.Ni moj deda nije imao mobilni pa je eto umro sretan Nikako ne dozvoliti nekim tamo fuficama da se setaju sa mobilnim telefonom u ruci, a posebno treba suzbiti tzv biznismene kojima se vec uvo spljostilo od telefoniranja. Samo napred Futozani! Podrzavam akciju ! Trebalo bi i u Novom Sadu organizovati ovakve peticije , pa da se poskidaju svi repetitori.
    Smrt fasizmu sloboda narodu!
  • Nikola

    05.06.2014 20:29
    Ne verovati kompanijama
    Svaka cast, treba se boriti za svoje zdravlje i za zdravlje svoje dece. Nikoga iz tih kompanija nije briga da li ce neko zbog tih antena izgubiti zdravlje, njima je bitan samo novac. Ako se necemo mi boriti za sebe, a ko ce drugi to uciniti umesto nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna